0

Kvarsebovägen 159 | 618 93 Kolmården | Östergötland

T: 070-3425668 | qvarsebokaffe@gmail.com

© 2018 by Qvarsebo Kaffe Ltd. Proudly created with Wix.com

Kokkaffe

Kokkaffe är det många som förknippar med mor- eller farföräldrar. En gammal tradition som endast lever kvar i norra sverige säger en del. Men ack så fel de har! I Kvarsebo i Östergötland serveras det fortfarande kokkaffe på Qvarsebo Kaffe.

Det är inte helt lätt att få till en god kokkaffe. Men här är några tips till dig som vill försöka:
- Använd nymalet kaffe (Grov malning, snäppet grövre än till Presskannan)
- Använd kallt & friskt vatten
- Var uppmärksam på när kaffet kokar upp & dra sedan kannan från plattan, vänta några sekunder & sätt sedan tillbaka kannan. Upprepa den processen 7 gånger!
- Låt kaffet stå några minuter, eller använd farfars knep & häll några droppar kallvatten i pipen så sjuker sumpen
- Klart att hälla upp & njuta!

Aeropress

Aeropressen ger dig en fyllig & smakrik kopp utan bitterhet.
Det finns massor med olika sätt att brygga den på & det annordnas världsmästerskap varje år där det upptäcks nya sätt & metoder.

Det var leksaksfantasten Alan Adler som uppfann Aeropressen (han har även uppfunnit freesbeen) I början blev inte aeropressen så framgångsrik som man trott, men 2008 fick den  sitt genomslag. Den ger en fyllig & ren kopp med mycket smaker. Den är även praktisk att ta med sig när man reser.

Chemex

Chemexen kom på 1940-talet & det var en tysk kemist vid namn Peter Schlumbhom som uppfann den. Peter letade ständigt efter att förenkla & förbättra vardagliga saker. Han ville få fram den perfekta koppen kaffe samtidigt som designen var mycket viktig.

Chemex filtret är gör att kaffet verkligen får ut sina aromer & du får som det på kaffe språkheter en clean-cup med mycket smak & väldigt lite bitterhet & beska.

Presskanna

Presskannan är en av de mer populära metoderna att brygga kaffe på i Sverige. De två fransmännen Mayer och Delforge tog patent på kannan 1852 och metoden har inte ändrats på sedan dess. Det speciella med denna metod är att kaffet är i kontakt med vattnet under en längreperiod, närmare bestämt fyra minuter ska kaffet stå och dra. Detta gör att vi får en högre koffeinhalt i koppen. I presskannan är det ett metallfilter som pressar ner kaffesumpen, detta gör att kaffet behåller fler av sina oljor och därigenom får presskannan sin fylliga smak.

Mokakannan

Bialettikanna, Espresssokanna... ja, kärt barn har många namn. Denna bryggmetod skapades av formgivaren Alfonso Bialetti 1933. Den är mycket populär i de italienska, spanska & portugisiska hemmen.

Den bygger på samma princip som en espressomaskin som pressar vattnet genom en behållare med kaffe. Skillnaden är dock att här blir det mellan 1,5 & 2 bar medans det i en espressomaskin uppnår 9 bar.

Använd dig av en fin malning och högsta temperaturen på spisplattan så får du en bitter & stark kaffe kopp.

Pour over

Alltså "Häll över" om man översätter Pour over rakt av. Detta är en vanligt förekommande metod att brygga sitt kaffe på. Går ut på samma princip som kaffebryggaren, dock får du en jämnare bryggning när du häller förhand som kan påverka slutresultatet enormt.

Don Pedro

På 1830-talet uppfanns Don Pedron i Berlin. Den bygger på samma teknik som mockakkannan, två behållare där man har vattnet i den nedre och kaffet i den övre. Man värmer sedan den nedre behållaren och vattnet stiger upp i den övre vid en viss temperatur och blandas med kaffet. När du sedan tar bort behållarna från värmen så glider kaffet sakta genom filtret och hamnar till slut i den nedre behållaren, utan sump och svindlande gott!
Idag är Don Pedron inte så vanlig i svenska hem från det att elbryggaren gjorde intåg i vårt avlånga land. Det är dock en metod som blir himmelskt god och jag rekomenderar alla att titta i sina föråd där det garanterat står en sådan här och brygga er en kopp på söndagsmorgonen med lite kaffe från Qvarsebo Kaffe!t...

Please reload