Chemex – stilig och smaskig kaffe

Är du också nyfiken på byggmetoden chemex? Du är inte ensam. Denna stiliga kaffe låter smak, design och handarbete mötas i en perfekt kombination. Njut av en riktigt god kaffe genom att följa stegen nedan, ett av våra favvorecept:

 

1. Häll varmt vatten över filter och behållare. Häll ut.

2. Måtta upp 39 gram lite grövre filtermalet kaffe.

3. Häll över cirka 80 gram 94–96-gradigt vatten. Låt blomma i 30 sek.

4. Slå på ytterligare vatten så att totalvikten blir 500 gram.

5. Låt kaffet svalna några minuter innan du serverar!

 

Njut!

Capucholo – kaffedrink från Peru

En kaffedrink med godsaker från Peru – högkvalitativt kaffe och pisco. 

Ingredienser

  • 28 ml pisco

  • En dubbel espresso

  • Mjölkskum

 

Så här gör du Capucholo

  1. Häll upp piscon i ett glas

  2. Häll över espresson och blanda

  3. Skumma mjölk tills det blir riktigt mycket skum

  4. Lägg en sked med skummad mjölk över pisco- och espressoblandningen 

  5. Smaka av och njut!

 

Espresso med aeropress

– gör din egen affogato

Har du, precis som vi, blivit alldeles förälskad i affogato? Denna dröm av espresso och en kula glass. Det blir inte mycket bättre än så! Men vi förstår att det inte är alla som har en espressomaskin till hands och visar därför hur du enkelt gör en espresso med kaffebönor från Qvarsebo Kaffe och en aeropress.

 

Ingredienser

  • 22 gram kaffe

  • 100 gram kokat vatten (88 grader om det ska vara petnoga)

  • Valfri glass

 

Så här gör du affogato

  1. Koka upp 100 gram vatten.

  2. Mal 22 gram kaffebönor fint.

  3. Förbered din aeropress för inverterad process, det vill säga upp och ner. 

  4. Häll upp kaffet i din aeropress och häll över 50 gram vatten. Låt blomma i 50 sekunder. 

  5. Häll upp resten av vattnet under 10 sekunder.

  6. Rör om under 10 sekunder.

  7. Sätt på filter och sätt aeropressen över en kopp. Pressa under 20 sekunder.

  8. Häll över din nybryggda espresso i en kopp med en kula glass eller två.

 

 NJUT!

Kafferecept för jul –

mumsig tomtelatte

Äntligen jul. Eller nästan. Vem varför inte tjuvstarta lite med en god julkaffe, eller tomtelatte, som vi kallar det. Den görs på starkt kaffe och egengjord kanelsirap.

Ingredienser tomtelatte

  • Egengjord kanelsirap

  • Starkt kaffe

  • Grädde att spritsa på

  • Kardemumma att strö över

Ingredienser kanelsirap

  • 2,5 dl vatten

  • 2,5 dl farinsocker

  • 1,5 tsk kanel

  • 1,5 tsk vaniljpulver

 

Så här gör du kanelsirap

  1. Blanda vatten, farinsocker och kanel i en kastrull på hög värme. Vispa tills sockret helt löst upp sig och det börjar kokar. Sänk värmen och låt det sjuda i 5 minuter, eller tills sirapen tjocknar. Den kommer att bli tjockare när den blir kall.

  2. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt vaniljpulvret. Häll sedan över sirapen i en glasflaska eller burk och ställ i kylen. Den håller sig cirka en månad.

 

Så här gör du tomtelatte

  1. Brygg starkt kaffe (Gärna en mockakanna eller espresso)

  2. Blanda med en matsked kanelsirap

  3. Värm mjölk och ha i koppen med kaffe och sirap

  4. Vispa grädde och spritsa på.

  5. Strö kardemumma över grädden.

 

 NJUT!

Kvarsebovägen 159 | 618 93 Kolmården | Sverige

Telefon: 070 342 56 68 | qvarsebokaffe@gmail.com

© Qvarsebo Kaffe

Hemsida gjord av Charlotta Duse