top of page
Qvarsebo_presentkort_kaffe_Clara_Eneqvis

Vårt kaffe

Qvarsebo Kaffe har kaffebönor från Latinamerika och Afrika. Vi väljer ut kaffeodlare med hållbara produkter och rostar kaffebönorna i vårt kafferosteri i Kvarsebo. Utbudet av kaffebönor varierar efter säsong och tillgänglighet. Men vi har alltid kaffebönor till ditt favoritkaffe.

 

Gillar du syrligt eller blommigt kaffe? Eller kanske en kopp mörkrostat kaffe? Vi löser det. Fråga gärna oss om du har funderingar om kaffe eller hur du bäst ska brygga våra kaffebönor.

En påse fylld med kaffebönor Nathan Dumlao
Image by Nathan Dumlao

FAQ om vårt kaffe

Var odlas kaffebönorna?

Våra kaffebönor kommer från Latinamerika och Afrika. De odlas i länder såsom Honduras, Bolivia, Nicaragua, Peru och Kongo. Här kan du läsa mer om kaffebönderna som har odlat våra kaffebönor.

Hur rostas kaffebönorna?

Vi rostar alla våra kaffebönor i vårt eget kafferosteri på Qvarsebo Kaffe i Kvarsebo.  Vi använder en Diedrich IR12 kafferost och rostar enligt slow-roast metoden så att varje böna får chansen att utveckla sin smak. 

Vilket är det bästa kaffet? 

Vårt populäraste kaffe är Qvarsebo Blend. Men om det är det bästa kaffet för dig beror såklart på vad du tycker är gott. Föredrar du syrligt kaffe eller dricker du hellre sött kaffe? Vill du ha svart kaffe eller är din favorit en cafe con leche? Brygger du chemex? 

Genom att köpa kaffebönor och mala kaffet själv så har du större kontroll över smak och fyllighet. Kontakta gärna oss så kan vi guida dig i ditt val av kaffe.

Den våta metoden

– Vad är tvättat kaffe?

Kaffebönorna måste förberedas för rostning efter att de plockats. Använder man sig av den våta metod så “tvättar” man kaffet. Vatten används för att processa kaffebären och göra dom redo för rostning. Kaffebären tvättas i vatten för att avlägsna det omgärdande mucilaget, en tjock och kladdig substans som nästan alla plantor och mikroorganismer producerar. 

Den torra metoden

– Vad är torkat kaffe?

Bärtorkat kaffe är en speciell torkningsprocess. I motsats till den våta metoden där kaffebönan tvättas i vatten så innebär denna torra metod att kaffebäret torkas i solen. Efter torkning så sköljs bäret av och kvar blir söta och otroligt goda kaffebönor. 

Vad är ekologiskt kaffe?

Vi är certifierade av SMAK att hantera ekologiska kaffebönor. Utbudet av ekologiskt kaffe varierar beroende på säsong och tillgänglighet. Vi strävar efter att ha fler ekologiska kaffebönor än icke-ekologiska. 

 

Ekologiskt kaffe innebär bland annat att kaffet har odlats utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Detta gör att fler djur och växter lever i de ekologiska kaffeodlingarna och bidrar till större mångfald i naturen.

 

Varför kostar ekologiskt kaffe lite mer? 

Oftast kostar ekologiskt kaffe några kronor extra. De ökade intäkterna för kaffebönderna bidrar många gånger till högre motivation att odla hållbart. De extra kronorna kaffet kostar går till en hållbar lön för kaffebönder, nya investeringar i hållbar odling och en extra säkerhet i processen med att odla ekologiska kaffebönor som kan vara mer utsatt då man inte använder sig av bekämpningsmedel. 

 

Det kostar alltså mer även för oss att köpa in ekologisk kaffe. Därför blir kaffepriset något dyrare när vi säljer ekologiska kaffebönor. Men genom att satsa på ekologiskt kaffe bidrar vi till en bättre värld.

Vad är Microlot?

Microlot betyder att du kan spåra kaffebönan och se från vilket område på kaffefarmen som bönan kommer från. Du kan också se vilken dag kaffet plockats och följa dess resväg ända fram till Sverige och Kvarsebo.

 

Våra Microlot-kaffebönor har SCA poäng på 86+ och de skeppas alltid direkt efter färdig process för att garantera att kaffet är färskt. Vi tar oftast hem 1-2 säckar (Cirka 120kg) av dessa så det är verkligen först till kvarn som gäller, när det är slut så är det slut!

Köp kaffe i vår webbshop

Du hittar alla våra bönor i vår webbshop. Du kan köpa kaffe online och få det hemlevererat till dig. Köper du för mer än 300 kr får du gratis frakt. 

Till webbshop
bottom of page