Det har varit mycket prat om att kaffet har stuckit iväg i pris på sistone och det stämmer ju. Varför? 1. Klimatfrågan. Missväxt och svårigheter att odla. Gör att det produceras mindre kaffe.
2. Generationsfrågan. De som tar över kaffe farmarna efter sina föräldrar vill kanske inte fortsätta slita så som de har gjort. Det betyder att de går över till någon produktion som är mer lönsam (exempelvis cocablad eller cannabis) det ger snabba pengar och mer lönsamhet.
3. Asiaterna har börjat dricka kaffe. En stor världsdel har fått upp ögonen för vår ädla dryck. Det är därför en hög efterfrågan.
4. Trumps politik där han höjer skatterna på importvaror gjorde att många kafferostare bokade och köpte upp nästan hela centralamerikas skördar för att slippa skattehöjningen.
Alla dessa tillsamman resulterar i, mindre produktion och högre efterfrågan. Vilket förmodligen kommer att leda till kaffebrist i år och i nästa.
Vi tycker att den här höjningen är bra. Arbetet och tiden som läggs ner på kaffet vi häller i oss och ofta häller ut, är värt varenda krona. Är det inte bra om kaffeodlarna ser ett värde i att producera gott kaffe? Så att vi i slutänden kan få en riktigt god kopp kaffe.
Vi behöver fundera över våra vanor. De stora butikskedjorna måste sluta använda kaffe som lock-vara och sänka priserna för att få kunder till sin butik. Vi kan inte stå och hälla ut liter efter liter med kaffe, hitta sätt att ta tillvara på det och sätt att göra så att inte allt går till spillo.
Ändrar vi alla sättet att använda kaffe. Tänka kvalitet istället för kvantitet kan vi kanske vända den här nedåtgående spiralen.
Vi arbetar hårt för att främja och handlar med seglat kaffe, gärna ekologiskt och kaffe från små gårdar för att vi vet att det genererar till ett starkare samhälle.
Tack för att du läste ända hit. :)
Varma kaffehälsningar Angelica
Comments