top of page

Kaffets historia - från kaffeböna till kaffekopp

Kaffebönor som ska malas
Kaffets historia - från kaffeböna till kaffekopp

Kali upptäcker kaffet men blir utskälld av munkar

Enligt legenden vandrande herden Kali på Etiopiens slätter. Precis som varje dag vakade han över sina getter. Plötsligt en dag upptäckte han att gettenar betedde sig mycket märkligt. De hoppade och for runt som små sprattelgubbar, fulla med energi.


Kali var både förundrar och förvirrad. Vad var det som hände med hans getter? Under flera dagar försökte han nysta upp mysteriet. Tillslut upptäckte han att getterna mumsade i sig lysande röda bär från en speciell buske. Kali blev orolig och tänkte att det var nog bäst att ta med sig några bär till någon som visste mer om detta.


Han plockade med sig några bär och tog dem till ett munkkloster i närheten. I klostret skakade man på huvudet åt Kali och slängde argt iväg bären mot den brinnande elden som fanns i rummet. Kali förvisades från klostret.


Men snart började en ljuvlig doft sprida sig i rummet. Den kom från elden. Munkarna tog då bönorna ur elden och krossade dem, blandade dem med varmt vatten och bryggde på så sätt den först koppen kaffe.



Kaffebönor i hand

Kaffets ursprung ligger i Etiopien

Legenden som du precis läst är en av flera om kaffets ursprung. Det finns dock många saker som tyder på att kaffebönan har sitt ursprung i Etiopien, i ett område som heter Caffa. Där växte kaffet vilt på bergsslätterna.


Det finns dokumentationer av kaffeträdet och kaffedrickande från1500-talets Jemen. Då kokade man bönorna och gav dem namnet qahwa. Direkt översatt betyder det det som motverkar sömn. Man smaksatte kaffet med kardemumma eller kanel, något som fortfarande är populärt när det kommer till arabiskt kaffe.


Historiskt har det varit väldigt turbulent kring kaffe och dess stimulerande effekter. Kaffe förbjöds på många ställen. Meckas guvernör bannlyste kaffe och gjorde det olagligt eftersom han trodde att folk skulle vända sig mot honom om de drack det.

Av vissa ansågs kaffe som en religiös och medicinsk dryck. Drycken spred sig snabbt och blev snart väldigt populär även hos allmänheten. På 1600-talet hade kaffe spritt sig över hela mellanöstern och ryktet om drycken började även komma till västvärlden.


Kaffet expanderar västerut

Det var diskussioner även i Europa om kaffet skulle drickas eller inte. Påven Clemens den åttonde råddes att ta avstånd från kaffet eftersom det kom från de så kallade fiendeländerna. Han ville dock smaka på drycken först. Han blev så förtjust i kaffe och sa att det vore en skam att låta de "otrogna" få ensamrätt på en sådan njutningsfull dryck. Det första europeiska kaffehuset öppnades i Venedig samma år.


När kaffet väl hade nått Venedigs hamn dröjde det inte länge förrän det Brittiska Ostindiska kompaniet och Nederländska Ostindiska kompaniet spred kaffet till andra hamnstäder i Europa. År 1675 fanns det hela 3000(!) kaffehus i England. Kung Charles, som sa att löst folk möttes och spred skvaller om hans hov, försökte stänga ner dem utan framgång. Kaffet hade kommit för att stanna.


Ett land som var en viktig del i pusslet men som inte ofta nämns är Nederländerna. I början av 1600-talet lyckades den holländska handelsmannen Pieter van der Broecke införskaffa sig ett par kaffeträd från Mocka i Jemen. De här träden växte och frodades i Amsterdams botaniska trädgård och utvecklades så småningom till en art av coffea som betecknas som Coffea Arabica. De här träden transporterades sedan till de nederländska kolonierna Java och Surinam, som snart blev de främsta leverantörerna av kaffe till Europa. Dessa träd är förmodligen föräldrar till nästan 80% av det kaffe som produceras idag.

Kaffe i Amerika

Kaffebönan togs över Atlanten, till Amerika, främst för produktion och inte för konsumtion. Kolonierna i Afrika utgjorde inte en stor kaffemarknad, samtidigt som klimatet i Sydamerika och de Karibiska öarna lämpade sig utmärkt. Detta förde ju dock med sig något olyckligt - tillsammans med sockerplantan, kakaobönan och bomullsplantan var kaffet en bidragande orsak till det omfattande slaveriet i Amerika. Kaffeplantagerna förlitade sig på afrikanska slavar som arbetskraft.

Kaffedrickandet i Amerika slog igenom under Amerikanska frihetskriget på 1700-talet. Eftersom amerikanerna inte ville dricka motståndarna britternas te så började de istället att dricka kaffe.

Kaffe i Sverige

Det skulle ta lång tid för kaffebönan att färdas ända från Etiopien och hela vägen till Sverige - nästan 2000 år. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge brukar man ju säga. Till Sverige kom kaffet för första gången år 1685 och det började att säljas på apoteken. Det var Kung Karl XII som på allvar fick upp svenskarnas ögon för drycken. Efter att ha spenderat mycket tid i Turkiet där han druckit mängder av kaffe tog han med sig en turkisk kaffekokare hem till Sverige. Det sas att kungen själv gjorde av med 3 kilo kaffe om dagen. Under 1800 talet började kaffet bli riktigt populärt och det konkurrerade nästan ut brännvinshandeln, vilket i sin tur skapade ilska bland bönderna som många gånger försökte förbjuda kaffe.


Kaffe i världen

I slutet av 1700-talet var kaffet alltså en etablerad dryck i nästan hela världen. Framväxten fortsätter in i 1900-talet, till stor del tack vare ny teknik. År 1900 uppfinner det amerikanska rosteriet Hills Brothers vakuumförpackning av kaffe. Den här uppfinningen markerade början till slutet för de lokala kafferosterierna och 1900-talet kom att blev de stora kaffeproducenternas århundrade. År 1900 patenterades kemisttekniken för att skapa snabbkaffe. Året därpå uppfanns espressomaskinen och två år efter det koffeinfria kaffet.


Detta är alltså kaffebönans resa genom världen och historien. Och visst är vi tacksamma att Kali upptäckte denna goda böna! Läs mer om Qvarsebo Kaffes kaffehistoria här.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page